Osnovne informacije

E-mail Ispis

NASTANAK I NAZIV GRADA

Kao urbanističko naselje nastao je u XV stoljeću, a u historijskim dokumentima se spominje 1444. godine, gdje Bizantijski car Konstantin Porfirogenit u svom djelu "De Administrando Imperio" zaključuje da se područje gornjeg Vrbasa nalazilo u sastavu srednjovjekovne Bosne. Prvi pisani spomen župe Uskoplje nalazimo u povelji mađarskog kralja Bele IV iz 1244.godine, u kojoj on katoličkoj crkvi poklanja posjede župe "Wskople". Mehmed beg Stočanin je utemeljio prvu džamiju koja je bila nukleus za formiranje grada.

OSNOVNE KARAKTERISTIKE

Ovaj grad je smješten na obalama gornjeg toka rijeke Vrbas. Okružen je planinama Vranicom sa istočne i Radušom sa zapadne strane. Nalazi se na nadmorskoj visini od 670-2112m. Općina Gornji Vakuf zauzima površinu od 402,7 km kvadratnih. Priroda je izdašno i skladno ukrasila ovaj cijeli, neveliki prostor predjelima iskonske ljepote. Pored Vrbasa ovim gradom protiču još tri rijeke Trnovača, Krušćica i Bistrička rijeka.

 

Gornji Vakuf - Uskoplje

Ovo područje je bogato prirodnim ljepotama, od kojih se posebno ističu: izvor rijeke Vrbas, koji se nalazi pod Zec-planinom, Crindol sa poznatim slapom, te četiri ždrimačka jezera. Zbog svog geografskog položaja, klimatskih karakteristika i prirodnih bogatstava, Gornji Vakuf je izuzetno povoljan za razvoj turizma.

KULTURNO-HISTORIJSKA OBILJEŽJA

Kulturno-historijsko naslijeđe, na ovom području predstavljaju mnogobrojni srednjovjekovni stećci ,uglavnom sandučasti, a ima ih preko 580.

ZAŠTO DOĆI

Bosanska čaršija u Srednjoj Bosni, Gornji Vakuf, već četiri stoljeća odolijeva vremenu i ljudima, njegujući tradiciju i prirodna bogatstva.

 

Slučajna slika

skola3.jpg

Statistika

Posjete Sadržajima : 156236
Trenutno aktivnih Gostiju: 4